Feljegyzés 2018. július 03.-i Egyeztető megbeszélésről

Berek Béla, a Nevelőszülők és Gyermekvédelemben dolgozók Országos Szakszervezetének elnöke és az Összefogás A Nevelőcsaládokért Közhasznú Egyesület elnöke a 2018. június 21. napján kelt levelében időpontot kért Györe Edina igazgató asszonytól, hogy tájékoztatni tudja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság központi szervénél tett látogatásán elhangzottakról.

Az egyeztető megbeszélésre 2018. július 3. napján került sor.

A megbeszélésen jelen volt:

Berek Béla a Nevelőszülők és Gyermekvédelemben dolgozók Országos

Szakszervezetének elnöke és az Összefogás A Nevelőcsaládokért Közhasznú

Egyesület elnöke

Zimborás Béla Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei

Kirendeltsége – igazgató-helyettes

Horváth Gyöngyi Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi

Gyermekvédelmi Szakszolgálat – intézményvezető

Dr. Buzuné Farkas Ildikó — Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei

Kirendeltsége – gyermekvédelmi referens

Az egyeztető megbeszélésen Berek Béla elnök tájékoztatást adott arról, hogy a központi szervvel történt egyeztetésen elhangzottnak megfelelően a Szakszervezet törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani a gyermekgondozók díjazására vonatkozó jogi szabályozás kidolgozására, a nevelőszülők gyámként történő kirendelésére vonatkozó, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 85. S (2) bekezdés a) pontjában foglalt jogszabályi korlátozás feloldására,és jogszabályi előírás kidolgozására, amely kötelezné az állami fenntartású gyermekvédelmi intézmény által szervezett nevelőszülői tanfolyamon részt vevőt a tanfolyamot szervező intézménnyel a foglalkoztatási jogviszony létesítésére.

A törvénymódosítási javaslatokat Berek Béla elnök tájékoztatásul megküldi a Kirendeltségre.

Berek Béla elnök Horváth Gyöngyi intézményvezető asszony közreműködését, intézkedését kérte abban, hogy a nevelőszülői családot látogató gyermekvédelmi gyámok hangolják össze látogatásaikat, illetőleg a gyermekvédelmi gyámok előzetesen egyeztessék a látogatásaik időpontját a nevelőszülőkkel. Intézményvezető asszony elmondta, hogy a gyakorlatban nem kivitelezhető, hogy amennyiben több gyermekvédelmi gyám is látogatja a nevelőszülőt, látogatásaik azonos időpontban történjenek. Az előzetes tájékoztatásra felkéri a gyermekvédelmi gyámokat.

Berek Béla élelmiszer adományt ajánlott fel az intézmény gyermekotthonainak, lakásotthonainak, amelyet az intézményvezető asszony arra tekintettel visszautasított, hogy a gyermekek ellátása biztosított. Zimborás Béla igazgatóhelyettes javasolta, hogy az élelmiszer adományokat az alapellátással kapcsolatban álló családok számára ajánlja fel az egyesület.

Horváth Gyöngyi az egyesület segítségét a jövőben bútorok beszerzésében kérte.

Intézményvezető asszony kérte elnök urat, hogy az egyesület rendezvényeiről előzetesen őt értesítse — a Kirendeltségre történő bejelentés érdekében és a gyermekvédelmi gyámokat is abban az esetben, ha a rendezvényen az intézmény gondozottjai is részt vesznek.

Az intézmény gyakorlatát érintően Berek Béla problémaként vetette fel, hogy volt olyan eset, amikor a nevelőszülőhöz kihelyezett gyermek ruházattal nem rendelkezett. Intézményvezető asszony megerősítette, hogy ez előfordulhat amennyiben a gyermek a vér szerinti családjából érkezik -, de a ruhavásárlásra megelőlegezett kiadást az intézmény öt napon belül megtéríti a nevelőszülőnek.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük